NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Ξένη Πεζογραφία / Ο Στόουνερ

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Ο Στόουνερ
John Williams

Εκδόσεις
Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1849-0
Σελίδες: 409
Σχήμα: 14Χ21 cm
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2017

Τιμή | 13.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 Ένας «αντι-Γκάτσμπι» που δεν οδηγεί σε φανταχτερά σαλόνια, αλλά στα βάθη της καρδιάς», όπως εξηγεί το New Yorker, «ένα θαύμα» κατά την Guardian: Το παγκόσμιο best seller του 2013 που γράφτηκε το 1965!

 

Πραγματεία για τον έρωτα, αλλά και για την πραγματική ζωή με τις μικροχαρές, τις απογοητεύσεις της, «πανεπιστημιακό μυθιστόρημα», Ο Στόουνερ πρωτοεκδόθηκε το 1965. Πενήντα χρόνια αργότερα ένα δημοσίευμα του New Yorker με τίτλο «Το σημαντικότερο μυθιστόρημα για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ» έκανε κριτικούς και αναγνώστες να το ανακαλύψουν ξανά και να ενθουσιαστούν μαζί του. Στην Αγγλία ανακηρύχθηκε «Βιβλίο του 2013» και άρχισε να μεταφράζεται σε διάφορες χώρες με εξίσου εντυπωσιακή επιτυχία.

 

Ο Στόουνερ, ένα χωριατόπαιδο χωρίς καμιά άλλη φιλοδοξία εκτός από το να συνεχίσει να δουλεύει στα χωράφια του πατέρα του βρίσκεται σχεδόν τυχαία στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει γεωπονική. Παρακολουθεί μάλλον αδιάφορα τα μαθήματα. Ούτε πιστεύει πως μπορούν να του αλλάξουν τη ζωή, ούτε και επιθυμεί κάτι τέτοιο. Μέχρι που το Σονέτο 73 του Σαίξπηρ του ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο. Αποφασίζει να σπουδάσει αγγλική φιλολογία και να παραμείνει στο πανεπιστήμιο ως καθηγητής. Δεν ελπίζει σε κάποιου είδους λαμπρή καριέρα. Δουλεύει σκληρά, όπως έκανε πάντα, και περνά τη ζωή του κυρίως γράφοντας και διαβάζοντας μέχρι που συναντά την Ίντιθ. Η έλξη που νιώθει για εκείνη αποδεικνύει, μετά το γάμο τους, απατηλή και η γέννηση της κόρης τους κάθε άλλο παρά βελτιώνει την καθημερινότητα τους. Η σχέση με μια νεαρή καθηγήτρια θα γλυκάνει τη ζωή του, θα εμπλακεί όμως στους ανταγωνισμούς εντός του πανεπιστημίου.

Η σχέση των δύο είναι «ένας έρωτας πάθος, όχι πάθος του νου ούτε της σάρκας· μια δύναμη που τα εμπεριέχει και τα δύο, σαν να ήταν άλλο από το υλικό του έρωτα», όπως γράφει ο John McGahern στον πρόλογο του βιβλίου. Αγάπη και ηδονή είναι και η σχέση του ήρωα με τη λογοτεχνία. Αυτά τα δύο κινούν τη ζωή του Στόουνερ. αλλά και το ίδιο το μυθιστόρημα που μιλά για τις, εξίσου πολύτιμες, χαρές και λύπες κάθε αγάπης και τις περιγράφει με έναν τρόπο, όπως τονίζει στο επίμετρο ο ?ρης Μπερλής, «σπάνιας πια  στην πεζογραφία αφηγηματικής απλότητας».

 

*Ο Τζον Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Τέξας το 1922 από γονείς αγρότες, όπως ο Στόουνερ, και έγινε και αυτός καθηγητής πανεπιστημίου.  ?ρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα το 1942, μεσολάβησαν αρκετά ποιήματα και μετά Ο Στόουνερ που ήταν το πρώτο έργο του που έτυχε, τότε κάποιας προσοχής. Μεγαλύτερη επιτυχία έκανε το επόμενο, ο Αύγουστος με θέμα τον Ρωμαίο αυτοκράτορα (θα εκδοθεί το φθινόπωρο στη σειρά Aldina) που το 1972 του χάρισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Πέθανε το 1994 χωρίς καν να υποψιάζεται την επιτυχία που έχει σήμερα Ο Στόουνερ.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα